Olasz nyaralás: Az első nap történt

Az olasz nyaralásra autóval menni jó ötlet. Persze időben kell elindulni. Lássok a gyakorlatban!

Olasz nyaralás

 

 

 

 

 

 

 

Dobrovics Péter írása

Nagyon jó döntésnek bizonyult a hajnali indulás. Amilyen jó ütemben haladtunk, úgy világosodott. Balatonöszödtől térdig érő ködben kelt a nap és igazán festői ruháját magára öltve búcsúzott a hazai táj. 06.30-kor már Letenyén tankoltunk egy utolsót a jóárasított magyar benzinből.

Dobrovics Péter olasz nyaralás

Tankolások: utazás olasz nyaralás célpontja felé

Érdemes a pályáról begurulni a falu túlsó végén lévő MOL kúthoz, jóval kedvezőbb az ár, mint az autópályán és ez az utolsó hazai áron működő kút kifelé. Itt vettük meg a szlovén autópálya matricát is. Mivel 10 napra mentünk az egy hónapra érvényeset kértük, a két darab heti ugyanannyiba kerül (9.980 Ft).
Indulástól megtett út: 260 km
Tankolás: 20 liter (indulás otthonról tele tankkal)
8700,-Ft

Az út Szlovéniát átszelő része eseménytelenül telt, nagyon gyér forgalom mellett szép napos időben autózhattunk. Az Olasz-Szlovén határ előtt Sezana az utolsó nem autópályás benzinkút, ráadásul MOL. Itt szintén le kell térni az autópályáról, azonban annyira a pálya mellett van a városka, hogy nem is jelent igazi kitérőt.
Indulástól megtett út: 578 km
Tankolás 22 liter
33,88 EUR
Triesztnél hatalmas felhőszakadásba futottunk, mely egészen Lignanóig tartott. Lignanótól – egy alagútból előbukkanva – megérkeztünk a 27 fokos nyárba. Az olasz autópálya már sokkal telítettebb volt és bizony kezdtünk ismerkedni a „dél-európai stílussal”. Javaslom, hogy ha Olaszországban megpillantod, valamely tükrödben – akár a sminkesben – az AUDI négy karikáját azonnal válj kámforrá, még ha itthon nagyon komoly versenyző vagy is! Hasonló figyelmet érdemelnek még a FIAT 500 –ok!!!

olasz nyaralás tájkép

Pádovába 12.18 –kor parkoltunk le a város legközepén és az egész utazásunk legdrágább parkolóhelyén. (12.18 – 13.31-ig 6,5 EUR!) Mentségünkre szolgáljon, hogy őrzött a parkoló és nagyon közel van mindenhez a Piazza dell’Insurrezione 28 Aprilén.
 A parkolás sem olcsó dolog Olaszhonban, de – bár ezen a padovai áron meg tudtunk lepődni – egész utunk során sokkal inkább a biztonságot tartottuk szempontnak, mint a parkolás árát. Összességében úgy gondolom ez is helyes döntésnek bizonyult. Néhány euróért cserébe nem kellett soha az autó épségéért aggódni, biztosítás ide vagy oda.
A pihenésnek szánt megállót kis sétára használtuk fel, jól esett megmozgatni magunkat. Megnéztük a két utcára lévő piacot – kívül, belül – majd kis csavargás után az óváros utcácskáiban megtaláltuk a kisebbik dómot.
Sajnos belülről nem tudtuk megnézni, mert javában szieszta időre járt és csak 16.00-kor nyitott ki újra. Még egy kis séta és szerencsésen visszataláltunk az autóhoz.
Indulástól megtett út: 764 km
autópálya díj: 13,3 EUR

Vissza az autópályára és kicsit felfrissülve 13.40-kor irány Toscana szíve! Innentől már nagyon forgolódtunk, hogy mikor pillantjuk meg végre „A TOSCAN TÁJ”-at. Azonban egészen a 900. kilométerig kellett várni az első, oly jellegzetes cédrusokra, de csak kiültük valahogy.
Egész utunk során, akár autópályán, akár egyéb úton autóztunk többnyire nagyon szép vidéket láttunk, de a képekről, fotókról, kerámiákról ismert és vágyott gyönyörűséges látványhoz nagy szerencse kell. Azt gondolom, a Toszkán természet felfedezése külön túrát igényel és talán a helyi erők ismereteinek bevonását is.

Firenzét elkerülve, áttérve a Pisa felé futó autópályára 16.28-kor elértük Montecatini Terme városát. A város 10 fürdővel rendelkező fürdő- és wellness központja Olaszországnak. A főként római kori fürdők a gyógyvízkészletre települtek. A város egészen olyan az Olaszoknak, mint Csehországnak Karlovy Vary, csak itt még nem az Oroszok és az Arabok a tulajok.

Vendéglátásra berendezkedve

olasz nyaralás vendéglátásA város ingatlanjainak közel fele szálloda, ennek megfelelően jellemzően a turizmusból élnek, valamint vélhetően a kertészetből, mert Firenze és Montecatini között, 15 kilométeren át az út mindkét oldalán végeláthatatlan kertészetekben sorakoznak azok a csodás növények, amelyektől díszlik egész Toscana.

Cédrusok, pálmák, örökzöldek, fák és bokrok, pálmák és fűszernövények hosszú sorokban formára nyírva, kirobbanóan egészségesen.
Indulástól megtett út: 1011 km
autópálya díj: 17,5 EUR

Ilyen volt olasz nyaralásunk szállása

Az indulás előtti hetekben a Google Street View segítségével már „bejártam” a várost, ezért annak ellenére hamar megtaláltuk a szállodánkat, hogy a hozzá vezető utca félúton le volt zárva. Nem kellett csalódnunk ezúttal sem a Booking.com-ban. A szálloda éppoly visszafogottan elegáns és mégis családias jellegű, ragyogóan tiszta volt, mint amilyennek a szálláskereső oldal ígérte.

olasz nyaralás hotel
Nagyon kedvesen fogadtak és annak ellenére, hogy nyelvtudásunk óvatosnak nevezhető, hamar eligazítást kaptunk a parkolási lehetőségekről a szálloda fontosabb szolgáltatásairól, majd felkísértek a szobánkba. Miután mindennel elégedettek voltunk magunkra maradtunk a kellemes, légkondicionált ötnullakilencesben.

A gyors kipakolás után, megszabadulva az „út porától”, irány a kert és a medence. Ennél csodálatosabb érkezést el sem tudtunk volna képzelni. Az egész napos utazás után egy szépen karbantartott mégis buján mediterrán kertben langyos és talán enyhén sós vízben kiáztatni a fáradságot.

Ez igen. Kis napozás a már a házak közé kívánkozó nap utolsó sugaraiban, igazán jó kezdetnek mondható. Oly annyira sikerült kipihenni magunkat, hogy nyolc óra körül nekivágtunk a városnak. Hamar kiderült, hogy mindenhez igen közel vagyunk, a belváros, parkostul, főutcástul, vasútállomásostul sok-sok hangulatos és stílusos étteremével és a fürdőivel együtt egyetlen csokorban és könnyed sétával bejárható.

olasz nyaralás pizzeria
Hamarosan megtaláltuk „törzshelyünket” a Ricciarelli Pizzeriát a Piazza del Popolo 16. szám alatt, amely a hidegen gyöngyöző Birra Moretti-vel azonnal rabul ejtett.

Mint később kiderült, egészen kiváló vékony tésztás pizzát készítenek, de a vastagabb tésztás verzió is megtalálható náluk, és nem kevésbé finom. Az étlapon sokféle salátát kínálnak még melyekhez csíkokra vágott pizzát, mint kenyeret adnak. Nagyon finomak!
Bőven elmúlt 23.00 óra, mire visszaértünk a szállodába. A mediterrán időbeosztás már csak ilyen. Itt jegyzem meg, hogy a szálloda bejáratát kártyával nyithatjuk, így bármikor lehet jönni, menni, praktikus.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük