Olasz nyaralás: Az első nap történt

Az olasz nyaralásra autóval menni jó ötlet. Persze időben kell elindulni. Lássok a gyakorlatban!

Olasz nyaralás

 

 

 

 

 

 

 

Dobrovics Péter írása

Nagyon jó döntésnek bizonyult a hajnali indulás. Amilyen jó ütemben haladtunk, úgy világosodott. Balatonöszödtől térdig érő ködben kelt a nap és igazán festői ruháját magára öltve búcsúzott a hazai táj. 06.30-kor már Letenyén tankoltunk egy utolsót a jóárasított magyar benzinből.

Dobrovics Péter olasz nyaralás

Tankolások: utazás olasz nyaralás célpontja felé

Érdemes a pályáról begurulni a falu túlsó végén lévő MOL kúthoz, jóval kedvezőbb az ár, mint az autópályán és ez az utolsó hazai áron működő kút kifelé. Itt vettük meg a szlovén autópálya matricát is. Mivel 10 napra mentünk az egy hónapra érvényeset kértük, a két darab heti ugyanannyiba kerül (9.980 Ft).
Indulástól megtett út: 260 km
Tankolás: 20 liter (indulás otthonról tele tankkal)
8700,-Ft

Az út Szlovéniát átszelő része eseménytelenül telt, nagyon gyér forgalom mellett szép napos időben autózhattunk. Az Olasz-Szlovén határ előtt Sezana az utolsó nem autópályás benzinkút, ráadásul MOL. Itt szintén le kell térni az autópályáról, azonban annyira a pálya mellett van a városka, hogy nem is jelent igazi kitérőt.
Indulástól megtett út: 578 km
Tankolás 22 liter
33,88 EUR
Triesztnél hatalmas felhőszakadásba futottunk, mely egészen Lignanóig tartott. Lignanótól – egy alagútból előbukkanva – megérkeztünk a 27 fokos nyárba. Az olasz autópálya már sokkal telítettebb volt és bizony kezdtünk ismerkedni a „dél-európai stílussal”. Javaslom, hogy ha Olaszországban megpillantod, valamely tükrödben – akár a sminkesben – az AUDI négy karikáját azonnal válj kámforrá, még ha itthon nagyon komoly versenyző vagy is! Hasonló figyelmet érdemelnek még a FIAT 500 –ok!!!

olasz nyaralás tájkép

Pádovába 12.18 –kor parkoltunk le a város legközepén és az egész utazásunk legdrágább parkolóhelyén. (12.18 – 13.31-ig 6,5 EUR!) Mentségünkre szolgáljon, hogy őrzött a parkoló és nagyon közel van mindenhez a Piazza dell’Insurrezione 28 Aprilén.
 A parkolás sem olcsó dolog Olaszhonban, de – bár ezen a padovai áron meg tudtunk lepődni – egész utunk során sokkal inkább a biztonságot tartottuk szempontnak, mint a parkolás árát. Összességében úgy gondolom ez is helyes döntésnek bizonyult. Néhány euróért cserébe nem kellett soha az autó épségéért aggódni, biztosítás ide vagy oda.
A pihenésnek szánt megállót kis sétára használtuk fel, jól esett megmozgatni magunkat. Megnéztük a két utcára lévő piacot – kívül, belül – majd kis csavargás után az óváros utcácskáiban megtaláltuk a kisebbik dómot.
Sajnos belülről nem tudtuk megnézni, mert javában szieszta időre járt és csak 16.00-kor nyitott ki újra. Még egy kis séta és szerencsésen visszataláltunk az autóhoz.
Indulástól megtett út: 764 km
autópálya díj: 13,3 EUR

Vissza az autópályára és kicsit felfrissülve 13.40-kor irány Toscana szíve! Innentől már nagyon forgolódtunk, hogy mikor pillantjuk meg végre „A TOSCAN TÁJ”-at. Azonban egészen a 900. kilométerig kellett várni az első, oly jellegzetes cédrusokra, de csak kiültük valahogy.
Egész utunk során, akár autópályán, akár egyéb úton autóztunk többnyire nagyon szép vidéket láttunk, de a képekről, fotókról, kerámiákról ismert és vágyott gyönyörűséges látványhoz nagy szerencse kell. Azt gondolom, a Toszkán természet felfedezése külön túrát igényel és talán a helyi erők ismereteinek bevonását is.

Firenzét elkerülve, áttérve a Pisa felé futó autópályára 16.28-kor elértük Montecatini Terme városát. A város 10 fürdővel rendelkező fürdő- és wellness központja Olaszországnak. A főként római kori fürdők a gyógyvízkészletre települtek. A város egészen olyan az Olaszoknak, mint Csehországnak Karlovy Vary, csak itt még nem az Oroszok és az Arabok a tulajok.

Vendéglátásra berendezkedve

olasz nyaralás vendéglátásA város ingatlanjainak közel fele szálloda, ennek megfelelően jellemzően a turizmusból élnek, valamint vélhetően a kertészetből, mert Firenze és Montecatini között, 15 kilométeren át az út mindkét oldalán végeláthatatlan kertészetekben sorakoznak azok a csodás növények, amelyektől díszlik egész Toscana.

Cédrusok, pálmák, örökzöldek, fák és bokrok, pálmák és fűszernövények hosszú sorokban formára nyírva, kirobbanóan egészségesen.
Indulástól megtett út: 1011 km
autópálya díj: 17,5 EUR

Ilyen volt olasz nyaralásunk szállása

Az indulás előtti hetekben a Google Street View segítségével már „bejártam” a várost, ezért annak ellenére hamar megtaláltuk a szállodánkat, hogy a hozzá vezető utca félúton le volt zárva. Nem kellett csalódnunk ezúttal sem a Booking.com-ban. A szálloda éppoly visszafogottan elegáns és mégis családias jellegű, ragyogóan tiszta volt, mint amilyennek a szálláskereső oldal ígérte.

olasz nyaralás hotel
Nagyon kedvesen fogadtak és annak ellenére, hogy nyelvtudásunk óvatosnak nevezhető, hamar eligazítást kaptunk a parkolási lehetőségekről a szálloda fontosabb szolgáltatásairól, majd felkísértek a szobánkba. Miután mindennel elégedettek voltunk magunkra maradtunk a kellemes, légkondicionált ötnullakilencesben.

A gyors kipakolás után, megszabadulva az „út porától”, irány a kert és a medence. Ennél csodálatosabb érkezést el sem tudtunk volna képzelni. Az egész napos utazás után egy szépen karbantartott mégis buján mediterrán kertben langyos és talán enyhén sós vízben kiáztatni a fáradságot.

Ez igen. Kis napozás a már a házak közé kívánkozó nap utolsó sugaraiban, igazán jó kezdetnek mondható. Oly annyira sikerült kipihenni magunkat, hogy nyolc óra körül nekivágtunk a városnak. Hamar kiderült, hogy mindenhez igen közel vagyunk, a belváros, parkostul, főutcástul, vasútállomásostul sok-sok hangulatos és stílusos étteremével és a fürdőivel együtt egyetlen csokorban és könnyed sétával bejárható.

olasz nyaralás pizzeria
Hamarosan megtaláltuk „törzshelyünket” a Ricciarelli Pizzeriát a Piazza del Popolo 16. szám alatt, amely a hidegen gyöngyöző Birra Moretti-vel azonnal rabul ejtett.

Mint később kiderült, egészen kiváló vékony tésztás pizzát készítenek, de a vastagabb tésztás verzió is megtalálható náluk, és nem kevésbé finom. Az étlapon sokféle salátát kínálnak még melyekhez csíkokra vágott pizzát, mint kenyeret adnak. Nagyon finomak!
Bőven elmúlt 23.00 óra, mire visszaértünk a szállodába. A mediterrán időbeosztás már csak ilyen. Itt jegyzem meg, hogy a szálloda bejáratát kártyával nyithatjuk, így bármikor lehet jönni, menni, praktikus.

 

Toszkána, az olasz mesevilág

Toszkána mesevilág. Aki járt ott, tudja miről beszélünk. Aki megé nem, annak pedig javasoljuk, hogy minél előbb tegye meg. A toszkánai utazásban gondolkodóknak segítségül közöljük Dobrovics Péter olaszországi élménybeszámolóját.

Toszkána olaszországi utazások

 

 

 

 

 

 

Írta: Dobrovics Péter

Ajánlom ezt a toszkánai élménybeszámolót azoknak, akik szeretnének minél több mindent felderíteni e csodaszép Toszkána mai és volt kultúrájából, történelméből.
Az utolsó lökést Dan Brown, Inferno című regénye adta. Amit és ahogyan Firenzéről ír, abból csak az következhet, hogy látni kell. A régi célból így lett döntés.

Először sikerült tehát eljutnunk a régen vágyott „napsütötte Toszkánába”. Előre bocsátom, hogy a legfontosabb tapasztalásunk az volt – szinte közhelyesen igaz – ide vissza kell térni. Azonban nem akárhogyan. Azt gondolom, hogy három féle alapállásból lehet és érdemes e csodálatos vidéket felfedezni.
1. Ahogyan mi is tettük – mert ilyen a szánk íze – sokat menve, sokat látva, csillagtúrázni, (esetleg a városokat felfűzve naponta, kétnaponta költözve körutazni),
2. A természetvédelmi területeken (pl.: Cinque Terre) vagy a nagyon közelükben lakva sok túrával, sok sétával, sok-sok kulináris élménnyel és pihenéssel gazdagodva,
3. Egy tanyát / kúriát bérelve kisebb társasággal, boldog semmittevéssel inni be a táj varázslatos hangulatát, az emberek kedvességét, az illatokat, a fényeket. Gazdagítva bor- és olíva kóstolókkal a programot.
Vegyesen azért nem gondolom, mert mindhárom változatot önmagában kell kiélvezni, ha keverjük, egyikből sem jut igazán.

Ahogyan említettem, mi a sokat menni sokat látni híveiként készültünk fel az utazásra.

Előkészületek a toszkánai utazáshoz

Sok-sok internet böngészéssel kezdődött. Hivatalos oldalakból is van számos érdekes és jól használható, meg saját útleírásokból is regimentnyi. Mindből felcsíphető egy-egy értékes részletmorzsa, ami azután segíthet az eligazodásban. Nem sorolom a linkeket, mert néhány keresőszóval előtalálhatjuk őket (Toszkán utazás; látnivalók Toscana; Firenze útikalauz, stb.)

Utazás. Amikor már biztos volt a cél, meghoztuk a döntést, hogy autóval utazzuk végig. Számításaink szerint, az utazás összköltségét nem csökkenti, és nem is emeli, hogy végig autózzuk, vagy esetleg talján földön bérlünk autót, s addig repülünk. Igazán az döntött, hogy így teljesen a magunk urai leszünk.

Szállás. Ragaszkodom a Booking.com-hoz. Eddig még nem ért csalódás, tényleg mindenhol azt találtuk, amit a honlap ígért, legyen a helyszín Hévíz, Barcelona vagy akár Róma. A felkeresni tervezett helyekhez képesti földrajzi középpontban találtunk rá Montecatini Terme városkára. A városon belül egy kiváló ár-érték aránnyal bíró szállodára a Parma E Oriente Hotelre.

Online lehetőségek. Sok minden előrendelhető a neten – amit én még mindig kicsit bizalmatlanul használok, pedig rossz tapasztalatom még nem volt – szállás, belépő, vonatjegy, bortúra, stb. Én leginkább a hosszú sorállás megelőzése végett a belépőket szoktam előre beszerezni – a szálláson kívül. Így tettünk most is – és nagyon ajánlom – a Galleria Accademia (11+4 EUR) és az Uffizi Galleria (11+4 EUR) esetében. Valóban nem kellett sorban állni, s ezzel a 4 euró felárral legalább két-két óra sorbanállást takarítottunk meg. (nem beszélve arról, hogy ha jó előre megvesszük, már el is felejtjük, hogy fizettünk érte, mire beváltjuk a vouchert)

Útvonalterv

Összeállítottuk a listát, mit szeretnénk látni, majd az alábbi terv öltött formát:
1. nap Budapest – Padova – Montecatini Terme (MT) 1000 km
2. nap MT – Firenze (Akadémia Galéria) – MT 100 km
3. nap MT – Firenze (Uffizi Galéria) – MT 100 km
4. nap MT – Pisa – tengerpart – MT 110 km
5. nap MT – Firenze – MT 100 km
6. nap MT – Cinque Terre – Carrara – MT 240 km
7. nap MT – Siena – San Gimignano – MT 190 km
8. nap MT – Assisi – Gubbio – Arezzo –MT 440 km
9. nap Montecatini Terme
10. nap MT – Maranello – Budapest 1100 km
összesen: 3380 Km

Költségterv

szállás (9 éjszaka 2 főre– parkolással a szállodánál) 182.000,-Ft
üzemanyag (szlovénia 1,3 EUR olaszország 1,75 EUR) 126.000,-Ft
autópálya díj (szlovén havi 9.300,- olaszország kapus) 58.500,-Ft
belépők 53.000,-Ft
étel – ital 150.000,-Ft
összesen: 569.500,-Ft (1.860 EUR)

  • A fizetős autópálya kapuknál kb 20.00 óráig van személyzet ezt követően automatának fizetünk. (van ahol egy kapunál tovább is van személyzet). Bankkártyával elvileg akkor lehet fizetni, ha nem használ a kártya PIN kódot. Gyakorlatban ne is próbálkozzunk.
  • A benzinkutak kb 07.00 – 20.00 óráig működnek személyzettel (ha nem teljesen automaták). Én találtam Montecatiniben egy ESSO kutat, ott bankkártyával tudtam tankolni. Ez egy biztos és biztonságos megoldás, tudom ajánlani.
  • Általában inkább készpénzzel tudunk fizetni, kivéve a nagyobb üzleteket (pl.: COOP) A kisebb éttermekben, pizzázókban is inkább a készpénz működik, ahogyan a belépők java részét is így vettük.

Fölvértezve immár minden okossággal, jó néhány szendviccsel, mélyhűtött ásványvizekkel és energiaitalokkal egy éppen pirkadó szerda hajnalban 03.50 órakor 2014. július 02-án nekivágtunk. Irány Toszkána, az olaszországi mesevilág!