Shey, a himalájai nyári palota világa

Újra reggel. A gyors pakolást és a reggelit követően indulunk Leh Ladakh fővárosából felfedezni a buddhizmus élő csodáit. Shey, Thiksey, Hemis, a Himalája megannyi arca.

Shey

Irány Shey, a Ladakhi királyok nyári palotája

Délkeletnek indulunk, az Indus völgyében, szemben a folyóval, mely zöld szőnyeget terít mindkét partjára, hogy arra térdelhessenek a rozsdás hegylábak.

A Ladakh gazdagságát sejtető táj hihetetlen ellentéte a friss, sarjadó zöldnek a széltől szemcsékké aprított barnák, vörösek és szürkék keveréke. Az élet s az emberek végig bukdácsolnak a meder mellett, attól óvatos távolságig.

Itt-ott még elcsennek a folyóból egy keveset és életet visznek magasabb teraszokra is, de kissé távolabb már a kő, a homok és a görgő sziklák uradalmában csavarog a szél, a Himalája lélegzete.

Négy kicsi Suzukink szorgalmasan falja a kilométereket, így hamar megérkezünk a Lehtől 15 km-re emelkedő Shey-be, a ladaki királyok nyári palotájához.

A gompa-palota együttes tövében apró fácskák ligetében mesél Zoli -aki a Bharata Kultúrtér– alapítója, a helyről és egészen másról is – magunkról.

Először kíméletesen emelkedik az út fölfelé egy megfagyott sziklahullám tövében, de hamarosan elérjük a várva várt lépcsőket.

Shey stupaA Shey Palota fölötti erőd építkezését 1465-ben kezdte meg Lhachen Spalgyigon Ladak első királya, a Palotát a 17. században építette Deldan Namgyal, apja Singay Namgyal tiszteletére. A Dresthang gompa a palota mellet Singay Namgyal uralkodása alatt épült.

Az Sheyben látható Sakjamuni Buddha három emelet (12 méter) magas. Az aranyozott rézlemezek 5 kg arannyal lettek bevonva. Talán a legszebb Buddha-ábrázolás volt utunkon és biztosan a második legnagyobb Ladakban.

3415 méteren már csak kicsit szuszogva csodáltuk a könyvtárat és a forma- és színvilágát tekintve is egyedülálló freskókat, melyeket mintha előző nap fejeztek volna be alkotóik.

A különféle magasságokon nyíló ablakok keretezte látvány s a lépcsők hada lélegzetelállító. A hátsó teraszról az Indus völgyének százszínű zöldjére látni, s a vakítóan fehér nyolc-sztúpa tövéből ámulóra a hósipkás Himalája kacsint vissza.

 

Szöveg, fotó: Dobrovics Péter

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük